Distances Archives: Clinic

Cape Trail Clinic 2017

Cape Trail Clinic 2017

cape trail clinic ad horizontal t24 600pixels

Enjoy two days of trail running insights and fun with the TRAIL magazine team and collaborators! Hear eight speakers who will take your training to a new level at the third annual Cape Trail Clinic, brought to you by Brooks Running and RUN Specialist Store.

Location Stellenbosch. Venue TBC.

Pricing

  • Book before midnight 14 August for the Best Value rate (R1,900).
  • Book before midnight 31 August for the Early Bird rate (R2,200).
  • Book before midnight 30 September for the Regular Price rate (R2,400).

Entries close midnight Sunday 15 October 2017 or when 20 seats are sold, whichever is first. Book today.

See you on Saturday 11 and Sunday 12 November 2017!

Draft itinerary

(Subject to possible change.)

Day 1 of Cape Trail Clinic

Saturday 11 November 2017

6:30am Registration opens. (15min)

6:45am Take seats. Deon, Heloise, and Jaco welcome you. A fun introduce yourself session. Everyone shares a few insights about themselves. (20min)

7:05am TRAIL founder Deon Braun gives a brief overview of the course and Day One’s speakers. (5min)

7:10am Brief Brooks video and brand intro with Brad Player of Brooks Running. Brooks trail shoe demo and fitting with Grant Bryant of RUN Specialist Store. (50min. Shoes will be available for fitting and purchase on both days.)

8am Short break. (5min)

8:05am Heloise introduces Sean Tait who talks on maximising your training. (60min)

9:05am Gear up, warm up. (10min)

9:15am Outdoor coaching session with Sean Tait. (90min)

10:45am Return to venue, towel down, change of clothing if required/tracksuits. (10min)

10:55am Ultrarunner and coach Nic De Beer shares how he trains for races, including his wins at the 76km Addo Elephant Trail Run (2015 and 2016). He includes his race slideshow plus techniques for our uphill/downhill running session in next session. (30min)

11:25am Get outside. Do warm-up drills, then run/walk/talk for technique tips with Nic and team, with tried-and-tested techniques. Emphasis on technique, not distance or time run. (90min)

12:55am Return to lecture room, towel down, change of clothing if required, eat lunch. (30min)

1:25pm TRAIL magazine’s Heloise Hunter teaches you how to make rice cakes and coconut/oat/date balls in a practical, interactive, fun session. Be ready to be volunteered! (60 min)

2:25pm Q&A with any of the experts. (20 min)

2:45pm Group photos. (10min)

2:55pm Go home to absorb what you’ve learned – and recover!

Day 2 of Cape Trail Clinic

Sunday 12 November 2017

7am Take seats, welcome by Deon Braun and Heloise Hunter.

7:10am TRAIL assistant editor Heloise Hunter talks about hydration packs, and other options to stay hydrated on your adventures. Bring your existing pack/s for the team to check your fitting and suggest minor adjustments. (45min)

8am Move to floor for sports scientist Devon Coetzee‘s strength training (60min)

9am Towel down. (10min)

9:10am Snacks, coffee, and chats. (30min)

9:40am Biokineticist Chris Allan talks on injuries, prevention, DIY remedies. (60min)

10:40am Short break. (5min)

10:45am TRAIL columnist Kevin Light talks about his 2016 Marathon des Sables, with a focus on motivation and kit lessons, and how you can apply that to your running. (60min. Due to Kevin’s 2017 travel schedule, this slot still has to be confirmed.)

11:45am Short break. (5min)

11:50am Deon Braun on how to optimise your nutrition with wholefood eating, and introduce you to lesser-known foods that pack a wholesome punch. (60min)

12:50pm Prizegiving with slideshow of our top 40 photos from the weekend. Draw for Brooks Cascadia 12 shoes winner (value R2,399) and Addo Elephant Trail Run 44km event entry. (20min)

1:10pm Deon Braun and Heloise Hunter thank sponsors and speakers. (10min)

1:20pm Close. Socialise. Hugs. Crying. Laughing. Be inspired. Happy trails!

2pm Optional 5-10km run on Stellenbosch trails with TRAIL crew.

Continue Reading Comments { 0 }

Knysna Trail Clinic 2017

knysna trail clinic 2017 half page advert

Knysna Trail Clinic 2017

Knysna Trail Clinic is a fun, powerful, and practical one-day trail running clinic at beautiful Simola Estate, with six dynamic speakers to improve your training, nutrition, gear, technique, and strength.

Learn fast from top trail runners and lifestyle experts, and take your running, technique, fitness, strength, and health to new levels.

Receive great products from world-class brands like Brooks and Trailnuggets.

Mark Collins (Team Sanlam Painted Wolf captain and Otter Trail Run co-founder) will share his kit tips and tweaks. Coach Mauritz Janse van Rensburg (winner of the Odyssey stage trail run and other races) will lead the practical running sessions. Biokineticist Walter Lutsch (George-based) will develop your strength through practical daily drills. Nutritionist Melody Fourie (Doctors Across Borders) will speak on maximising your nutrition. Mind coach Kevin Light (finisher of the toughest Marathon des Sables to date in 2016 and ran the New York City Marathon 2014 barefoot) will talk about mental strength. TRAIL magazine founder Deon Braun (winner of the Himalayan 100 Mile Stage Race 2011 and Otter African Trail Run veteran category winner 2015) is your host, and will talk about how to combine all the good stuff above in practical ways.

Read on for more detail on each speaker.

One lucky attendee will win a pair of Brooks Cascadia 12 trail running shoes, valued at R2,399!

Knysna Trail Clinic will be held on Thursday 13 July 2017, starting at 9am.

Venue is the picturesque Simola Hotel Country Club & Spa just outside Knysna.

simola homepage for knysna trail clinic ad 2017

One Knysna Trail Clinic attendee will win a pair of Brooks Cascadia 12 trail shoes worth R2,399 (or another Brooks shoe model available in South Africa, to the same value*).

Brooks Cascadia_12 men & women trail shoes 900pixels wide

Brooks Cascadia 12 men’s (left) and women’s trail shoes

Cascadia 12. Brooks’ most versatile and beloved trail shoe is now even better. Brooks refined the stability system to be more flexible, allowing you to feel more agile on the trail without sacrificing the cushioning and protection you’ve come to love from the Cascadia. See MenWomen models.

What you get at Knysna Trail Clinic 2017:

  • Expert coaching and presentations that will change your life
  • Healthy and tasty lunchtime meal at Simola
  • Tea/coffee
  • Dirty Boots booklet
  • Trailnuggets raw food bars
  • StaminoGro multi-vitamin pack (value R300)
  • x3 TRAIL magazine back issues (value R120)
  • Draw to win Stance performance socks
  • Draw to win Brooks Cascadia 12 trail shoes worth R2,399 (you must have attended the whole day, and be present at the graduation ceremony that afternoon).

PLUS
Bookings before midday 6 July 2017 also get:

  • Nuzest shaker (value R40)
  • Nuzest Good Green Stuff sachet (70+ organic, plant-sourced ingredients, value R20)

Book today! Seats are limited to 25 by the size of the venue.

Speakers

Among others, hear life-changing insights from:

  • Team Sanlam Painted Wolf captain Mark Collins is one of SA’s most experienced trail running and adventure racing athletes. He will talk about the importance of gear selection, proper gear usage, and highlight with personal examples how easy it is to get into serious trouble when exposed to the force of nature.
  • George-based coach Mauritz Jansen van Rensburg is a competitive runner, and the founder and coach of Soul Running. ‘Coach Mo’ will help athletes in his presentation to plan and build their training programme. Important aspects of running that are often overlooked and considered as basics might be the game changers you need to improve on your performance. As a veteran runner and winner of trail stage events, Mo will also touch on the importance of training smart, not hard. Trail highlights from coach Mo’s career include wins of the Cape Odyssey, multiple Dryland traverse titles, and current Tankwa Trail champion.
  • Biokineticist Walter Lutsch (strength session to safeguard against injury, and run stronger). Walter grew up from a pre-school age in the early 80’s with a love for running and nature; trying to keep up to his parents and their friends, with their myriad stories, on their summer holiday morning 6km run at Herold’s Bay. Fast forward a few decades and his love for running is still deeply ingrained into his rhythm of life. Biokinetics was his field of study at the turn of the millennium and ever since then he’s performed various roles around human movement rehabilitation, correction, development and improvement. From a private biokinetics practice, to the University of Johannesburg Sport department- Performance Excellence unit (heading up the Unit for Sport Science); to Sport Conditioning Coach at Hoërskool Outeniqua for the past seven years. From the track, to the judo mat, to the rugby field, to the bicycle, to CrossFit, to the swimming pool and lately leaning more towards endurance sport. Walter represented his country internationally and achieved accolades in various sports down the years, even with a broken back (injured in 1990). It is no surprise that he is a staunch advocate for quality movement patterns with a fit for life perspective. Be sure to tap into his insight, deepen your approach, and be ready to receive valuable tools and building blocks en-route to a better trail running experience. He agrees with Charles Darwin that “It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change.”
  • Melody Fourie is an AADP Board Certified Holistic Health Practitioner, Transformational Nutritionist, Cell-Wellbeing Optimize Provider, Educator and Speaker practicing Whole-Foods Nutrition to people around the globe.
    Like many alternative healers, her road to understanding the power of nutrition began with a personal illness. In her determination to understand the mechanisms that lead to chronic disease, Mel joined the International Quantum University of Integrative Medicine and has a Bachelors degree in Holistic Health Science, a Bachelor of Science in Holistic Nutrition and a Bachelor of Science in Botanical Medicine. She later continued her studies to incorporate a Master of Natural Medicine, a Doctorate in Alternative Medicine and is now working towards her PhD in Natural Medicine. During her studies she began diligently researching the powers of nutrition and believes each person has the unique capability to heal, thrive and find levels of vitality never thought possible. Mel’s talk will share insights into how poor nutrition and sports supplements could be harming your body, facilitating an understanding of how and why the body reacts as it does, and to discern the aptitude that we have to unlock our healing potential using the keys that nutrition can provide.
    Although her work and mission very much defines her life, she has a few other loves. When she’s not focused on consultations and talks, you can find her barefoot in the bush attending rural clinics with the Doctors Across Borders team or behind her camera photographing the very best of Africa’s wildlife…
  • Lifestyle coach Kevin Light (Kevin works with people to become better leaders of self and others. A professional motivational speaker and business motivator, Kevin asks Knysna Trail Clinic attendees the crucial question: “What motivates you?” He says that being connected to what matters most to you, and organising yourself around that, makes life meaningful even when it’s tough. If you’ve read Kevin Light’s Something Light column on page 98 of each issue of TRAIL, you’ll know that he runs trails to think and get closer to the meaning of life. And he has run some trails: a couple of Puffers and one Tuffer duct-taped together; you might have heard the story of his cheeky tattoo to get an entry to the Rhodes Run; his running of the New York City Marathon barefoot, and his solo run of the Thames River from source to mouth… So he’s had time to do some thinking! In this session Kevin will share his own experience of preparing (twice) for the Marathon des Sables, which he ran in April 2016. You will hear what motivated him through serious injury and over harsh terrain, and how he organised himself and his kit to have a thoroughly enjoyable run on the longest and toughest course in the race’s 31-year history. Drawing on Nancy Kline’s Thinking Environment© system, Kevin will invite you to reconnect with what motivates you too. “Be your own hero”, he says.)
  • TRAIL magazine founder Deon Braun (your host, with a keen interest in nutrition, wellness, longevity, slow food, permaculture home food production, and thriving through every stage of life. He won the 2011 Himalayan 100 Mile Stage Race, as well as being on the podium at Otter African Trail Run in his age category several times. He won the 2015 veteran category).

Learn from the experts during a 90 minute run (split into groups to cater for all abilities).
Your day of fun and learning will end at 5pm, when a pair of Brooks Cascadia 12 shoes worth R2,399 (or your choice of Brooks shoes to the same value*) will be won by one lucky attendee. A light lunch and refreshments during the day are included in the price.
For those keen to do a night run, we’ll do an optional session in the plantations around Simola, starting at 5:30pm.

*Balance between this value and a lower value shoe is not redeemable in cash.

Quick info

  • Date: Thursday 13 July 2017
  • Duration: 9am to 5pm (with a short lunch break)
  • Cost: R1,200 before 12pm (midday) on 6 July 2017, thereafter R1,300. Save with the Two Seats booking when you bring a friend along.
  • Bring: Trail shoes, trail apparel, track suit, fleece jacket, comfortable social clothing, toiletries, towel. There are shower facilities below the lecture room. A wind or rain jacket and cap/beanie is recommended as it could well be cold, windy, or rainy.

    Itinerary for Knysna Trail Clinic at Simola

    Thursday 13 July 2017

    8:45am. Register. Meet and greet. The team welcomes you (15min).

    9am. Deon Braun opens the Clinic, and gives a short overview (5min).

    9:05am. Brief introductions – everyone says hi to everyone else (10min).

    9:15am. Overview of Brooks trail running shoes with Michelle Chowles (20min).

    9:35am. Brooks shoe range viewing and opportunity (25min).

    10am. Short break (10min).

    9:30am. Coach Mo and Walter Lutsch guide you to simplify and focus your training rhythm. Their aim: to improve the way you look at your preparation and planning, and make the most of your training time (40min).

    10:10am. Short tea break (20min).

    10:30am. Indoor strength session with Walter Lutsch and Coach Mo, including a Q&A session in the closing 10 minutes (60min).

    11:30am. Lunch snack at Simola (40min).

    12:10pm. Warm-up drills with Walter Lutsch, then outdoors into the Simola plantations for a Coach Mo session of 90 minutes, including technique training in power hiking, climbing, and downhill running tips (90min).

    1:40pm. Return to Simola, towel down, shower, and a change of clothing (20min).

    2pm Mark Collins on the small things that make a big difference. Gear, navigation, safety, race tips (40min).

    2:40pm. Short break (5min).

    2:45pm. Melody Fourie on nutrition, including Q&A (40min).

    3:05pm. Kevin Light on his lessons learned at the 2016 Marathondes Sables in the Sahara (60min).

    4:05pm. Short break (5min).

    4:10pm. Deon Braun shares his time-proven methods to prepare for events, increase mileage, and improve nutrition, with open floor for questions. (30min).

    4:40pm. Short break (5min).

    4:45pm. Presentation of certificates (3min).

    4:48pm. Draw of winner of Brooks Cascadia 12 shoes, value R2,399 (2min).

    4:50pm. Thank sponsors and speakers. Group photo (5min).

    4:55pm. Close. Socialise. Hugs. Crying. Laughing. Be inspired. Happy trails!

    5:20pm. Prepare for 5:30pm night run (optional bonus). Rainjacket, fleece, beanie, backpack, and headlamp with spare batteries are all compulsory.


FAQ

Q: How much practical running we will be doing and how technical will it be? Will it be OK if we use our road running shoes?

A: You won’t run too far. Count on 7km max – at a pace that you can manage, with regular stop-starts to stretch, discuss the training being done, and to regroup. Road shoes will be adequate in most sections, even if it rains.

Got other questions? Email clinics@trailmag.co.za


Gauteng Trail Clinic group photo

The group at Gauteng Trail Clinic 2015 created a powerful buzz of energy and enthusiasm. Photo Heloise Hunter Marshall

Interested in Knysna Trail Clinic, but not sure you’ll make the 2017 edition?  Sign up onto our Clinic newsletter list via our secure SurveyMonkey questionnaire. Answer a few questions and add yourself to the Gauteng, Knysna, or Cape Town list.

No matter what your skill or fitness level, this is an ideal opportunity to learn valuable lifestyle and training tweaks, which might save you days, weeks or months of trial and error or injuries. You will gain from it whether you’re a newcomer to the offroad lifestyle from the road, or have been running trails for several years, but feel you have reached a plateau.

Just a taste of the amazing experience that was the Durban TRAIL Clinic, held in Glenwood. Photos by Greg Labuscagne…

Posted by TRAIL magazine on Monday, 27 July 2015

Contact us

  • SMS Deon Braun 082 377 4669
  • Email
  • Online We’ll let you know as the trail clinic itinerary grows, including more experts, activities, lessons, topics, and the venue. Be sure to follow TRAIL mag’s social media persona TRAILza on Twitter and Facebook to keep up to date.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Continue Reading Comments { 0 }

Gauteng Trail Clinic 2017

Gauteng Trail Clinic 2017Gauteng Trail Clinic

It’s time for Gauteng Trail Clinic, baby!

Do you want to run faster, with more confidence, and fewer or no injuries? Do you want to think differently about your running? About your life?

The clinic caters to every level. We cover the extreme basics like choosing shoes and packs, and then there’s more advanced training advice for attendees who are already good athletes and want to get better. All of which benefits beginners.

Have a look at our Facebook albums to get a taste of the people who come (lots of 40+ representation), and what we get up to:
Gauteng Clinic 2016
Cape Clinic 2016

You will look at your running differently after attending Gauteng Trail Clinic 2016, a dynamic two-day trail running clinic on 29 and 30 July 2017.

It’s hosted by TRAIL magazine with leading running shoe brand Brooks and top independent running retailer The Sweat Shop.

Win Brooks shoes!

Being enlightened and inspired is not all that will happen! Just by being at both days of the clinic, you could win the hugely popular Brooks Cascadia 12, the company’s top-selling trail running shoe. It’s currently worth R2,399.

The Cascadia 12 is Brooks’ most versatile and beloved trail shoe and is now even better. Brooks refined the stability system to be more flexible, allowing you to feel more agile on the trail without sacrificing the cushioning and protection you’ve come to love from the Cascadia. Buy the MenWomen models online.

Brooks Cascadia_12 men & women trail shoes 900pixels wide

Brooks Cascadia 12 men’s (left) and women’s trail shoes: one of these could be on your feet after attending the Clinic!

If you win the shoe in the draw at the end, you’ll be refunded for your prize, or you can choose to keep both. Ain’t life sweet!

The venue for Gauteng Trail Clinic is Walter Sisulu Botanic Garden in Roodepoort.

Gauteng Trail Clinic group photo

The big group in Gauteng in 2015 created a powerful buzz of energy and enthusiasm. Photo Heloise Hunter Marshall

The clinic is held in association with shoe brand Brooks Running and retailer The Sweat Shop.

Interested but not sure if you’re ready yet? Sign up onto our Clinic newsletter list via our secure SurveyMonkey questionnaire. Answer a few questions and add yourself to the Durban, Gauteng, Knysna, or Cape Town list.

No matter what your skill or fitness level, this is an ideal opportunity to learn valuable lifestyle and training tweaks, which might save you days, weeks or months of trial and error or injuries. You will gain from it whether you’re a newcomer to the offroad lifestyle from the road, or have been running trails for several years, but feel you have reached a plateau.

Brooks_Vert_Blue logo_2015You’ll learn everything you need to dive deeper into trail running, including what gear you might need (or not), tips to maximise your training, the latest nutrition findings, preventing injuries, the technique tweaks that will help you run faster and further than ever, and the best books to read on the subject.

Format: you’ll enjoy both studio theory lessons as well as outdoor runs (depending on the venue, you’ll cover approx 6km on Saturday and the same on Sunday, at a group pace). If you haven’t run 6km before, don’t worry. It will be broken up by frequent stops, so it won’t feel that far at all. The focus is on quality and good form, not quantity. We’ll split into two groups if necessary, to allow faster runners to go ahead, and then regroup.

the sweat shop logoStart: 7am both days.

Finish times: before 3pm on both days.

Venue: Walter Sisulu Botanic Gardens, Roodepoort, Gauteng.

What you get:

  • A fun, interactive, life-changing two days!
  • Draw into the Brooks Cascadia 12 giveaway. Value R2,399.
  • A Brooks goodie bag.
  • A shoe assessment from a shoe professional.
  • Knowledge about injury prevention, as well as an evaluation from a professional during the class if you request it.
  • Usable tips and tweaks that could save you lots of frustration, injuries, money, and time.
  • Meeting experienced trail runners and coaches who share what works well for them.
  • Three issue TRAIL print subscription (worth R150) or three back issues.
  • Dirty Boots adventure booklet.
  • Ingredients to make your own race food in a practical session.
  • Tasty nutritious lunches and snacks to take with you on our two runs, with practical demonstrations to incorporate into your own life.
  • Professional photos taken available to you after the course via Facebook.

brooks trail clinic shoe fitting session You’ll benefit from special offers from Brooks Running and The Sweat Shop.

Brooks Cascadia_12 men & women trail shoes 900pixels wide

You could win the Brooks Cascadia 12 trail shoe (men’s / women’s models shown) on the final day of the Gauteng Trail Clinic. You have to be present to be eligible.

Save on Brooks trail shoes

If you’re looking for a new pair of shoes at a great price, this clinic is the best way to do that.

Save on purchases on Brooks Cascadia, Mazama, Caldera, and PureGrit shoes.

If you win the shoe in the draw at the end, you’ll be refunded for your prize, or you can choose to keep both.

Itinerary

(Subject to order and minor time changes.)

DAY 1

Saturday 29 July 2017

6:15 – 6:25am. Meet & Greet. Deon, Heloise, and Chris welcome you (10min).

Start 6:30am. Deon gives short outline of the course (5min).

6:35am. Overview of Brooks trail running shoes and Brooks shoe fitting opportunity (50min).

7:25am Short break (5min).

7:30am. Karine Bezuidenhout talks on trail running form and technique. This includes a short slideshow to explain uphill/downhill running (40min).

8:10am. Gear up (10min).

8:15am. Warm-up drills, then run for 1.5-2 hours, including power hiking, climbing, and downhill running tips (120min).

10:15am. Return to Nestlé Centre, towel down, and a change of clothing if desired (15min).

10:30am Lunch snacks at Nestlé Education Centre, with smoothies by Deon and a hands-on demo on how to make your own portable rice cakes by Heloise (45min).

11:15am Peri Zourides strength training outdoor class (60min).

12:15pm Towel down (10min).

12:25pm Chris Crewdson (TBC) or Deon Braun on the small things that make a big difference (gear, navigation, race tips (60min).

1:25pm. Deon Braun wrap-up (5min).

1:30pm. Leave, go home, we’ve had enough of you too! Rest well (you’ve got 16 hours).

DAY 2

Sunday 30 July 2017

7am. Start greetings, take seats before 7:10am please.

7:10am. Hydration demo and fitting opportunity, followed by checking of your existing hydration packs (50min).

8am. Coach Neville Beeton talks on maximising your running training (60min).

9am. Gear up, warm up (15min).

9:15am. Quality running with Coach Neville. This is a speed, interval and cadence-tweaking session. Bring your fast legs, and prepare to have a lot of fun. It’s a totally non-competitive environment – you will only be running against yourself (90min).

10:45am. Return to Nestlé Centre, towel down, change of clothing if required. Have a tracksuit handy.

11am. Healthy snacks, drinks (non-alcoholic), and chats (45min).

11:45am. Anca Wessels talks on injuries, prevention, and rehabilitation (45min).

12:30pm. Short break (10min).

12:40pm. Dr Paul Palmer talks on food as fuel: how nutrition is your foundation for the best life possible (50min).

1:30pm Presentation of certificates (10min).

1:40pm. Draw of winner of Brooks Cascadia 11 shoes, value R2049 (5min).

1:45pm. Thanking of sponsors and speakers (5min).

1:50pm. Close. Socialise. Hugs. Crying. Laughing. Be inspired. Happy trails!

Just a taste of the amazing experience that was the Durban TRAIL Clinic, held in Glenwood. Photos by Greg Labuscagne…

Posted by TRAIL magazine on Monday, 27 July 2015

This itinerary is subject to minor order changes.

What

This comprehensive, fun, fast-paced, two-day clinic will cover everything that interests trail runners:

  • the most effective training tweaks and hacks to maximise your training time. We share what the latest research is showing scientists and coaches.
  • avoiding, nursing, and healing injuries, so you can do more of what you love: running!
  • proven technique improvements, that will super-charge your performance and enjoyment of trail running.
  • nutrition that will improve your health, your enjoyment of life, and lift your running to a new level.
  • creating your own high-quality, portable trail food, in a practical class that will have you making your own food!
  • running equipment you need – and equipment you might not need.
  • trail etiquette, so you always know what to do, when you meet man, beast, or machine out on the trail.
  • safety tips on the trails.
  • the best books to read on the topic.

The clinic will give you a chance to hear from experts on various topics as they take you through several theory and practical lessons that will aid you in all facets of your trail running life.

Meet The Speakers

    • Neville Beeton has trained many successful road and trail runners since 1999. He has run 10 Comrades Marathons and 258 marathons and ultras. His PBs: 1,000m 2.31; 5km 14.58; 10km 32.48; 42km 2.34; Comrades 6.38; 100km 7.31. Wow! Follow him on Twitter. “Those attending my talk will learn how to set the trails alight as they become fitter, faster and more confident using my principles of training and key training sessions. They will learn how to put all this together into a successful training programme enabling them to peak and taper for the perfect race. We will also discuss pacing, including walk/run strategy, race strategies, nutrition and hydration, injury prevention, and recovery. The practical session on Sunday will focus on how best to tackle technical terrain, particularly steep climbs and steep downhills enabling you to tackle trails with confidence.”
      Neville was second master at the SA trail champs at Molweni in 2015 (behind Graeme McCallum whom he coaches). He was the coach for the SA team for the World Long Distance Trail Champs in Switzerland this year, and four of his runners represented South Africa at the 2015 World Champs, one of them in  France (ultra) and three in Switzerland (long distance). A superb teacher and speaker, Neville had the class electrified with his methods, and the Q&A session that ensued can only be described as a flood of questions and insightful answers.
    • Dr Paul Palmer studied at the University of Johannesburg and qualified in 2010. He completed his master’s dissertation on the effects that chiropractic treatment has on the serving performance of tennis players and has a passion for sports performance and for preventive treatment. After qualifying, he opened a practice in Johannesburg before moving down to Durban where he joined Musgrave Chiropractic Clinic where he practiced for three years before moving back in late 2015. While in Durban he served as the league chiropractor for a local touch rugby and hockey league for two years. He currently works in the employee wellness industry with a focus on reducing absenteeism due to musculoskeletal issues. He adopts an objective and conservative approach to treating patients and specialises in exercise prescription, dry needling, full body manipulation, deep oscillation therapy and plant-based nutrition. He strives to educate patients about the importance of a healthy lifestyle incorporating chiropractic, evidence based nutrition and exercise.
    • Anca Wessels is the driving force behind Wessels Biokinetics, and a wonderfully candid and direct teacher. Her insights will save you many months of unnecessary running-related injuries. She will talk about the magic behind muscles and how to optimally use these powerful mechanisms to perform at your best. How does flexibility, strength and fitness link together to give you a stronger run and aid in the battle against nagging injuries? The talk will not only explain the theory behind working towards a better run, but also offer real-world practical DIY techniques as well as after-run care that maximises recovery and gets you back on the trail faster than you can say ‘protein bar’.
      Anca has an honours degree in Sport Science and Biokinetics and is a qualified sports massage therapist. She has worked with all levels of runner. Twelve of her runners crossed the finish line at Comrades 2015, exceeding their expectations. Recently she has worked with Jock Green and Graeme McCullum. Both were selected for the SA trail team to compete at the World Championships. Anca has eight years experience in her field and truly enjoys working with athletes of all levels. Her entertaining and high energy class had us all amazed at the complexity of the body and what we can achieve with focus on problem areas.
    • Karine Bezuidenhout has always loved running. Since childhood she would run to explore the farm that she grew up on. She loves exploring and has a keen curiosity about the world around her. As a physiotherapist, she believes that running is the most natural sport and that our bodies are designed to move and especially run. Other than running, she enjoys rock climbing, traveling, reading, dancing, kite-surfing (mostly attempting), paddling, and working with people. In November 2016, she held off a world-class field including Gia Madoley (USA), Krissy Moehl (USA),and Manu Vilaseca (Brazil) to win Lesotho Ultra Trail. “I found myself leading around halfway: I was very surprised,” said Karine. “Winning against a field like this is a dream come true.”
    • Peri Zourides, the founder of Seven Star Energy Centre asks “What is strength? How is it defined? Does it apply trail running? Is strength only about lifting weights and bulking up?”
      This session aims to change your idea about what strength is, how it can be applied to assist your running, improve your mobility, keep you injury-free and healthy for years to come.
      We’ll get back to basics using your bodyweight for natural movements patterns such as balance, squatting and crawling, as well as learning the power of the breath and how to use tension for strength. Gear needed: All you need is a set of comfy sweat-wicking clothing, and a towel. Shoes are optional. His class last year was one of the most interactive and fun (and weren’t they all fun, so that says a lot?!), with us straining on the floor or running outside to test new ways of developing strength. You’ll enjoy his teaching style as much as we do.
    • Craig Gornall‘s passion is running, as well as cooking. As a road runner by background, a qualified podiatrist, and the manager of The Sweat Shop in Bedfordview, he has leaped into trail running and is loving it! “I qualified in 1999 and was in practice from 2000 to 2005 during which time I worked for adidas. Between my podiatry career and working for The Sweat Shop I worked for a small running store as well as Brooks. I have been at The Sweat Shop for 7 years, 3 of which were in the Cape Town store were my love for the trails started.” Craig has run numerous trail races over 30km long, as well as some stage races. Expect to be assisted by one of the most knowledgeable and qualified shoe experts in South Africa.
    • Deon Braun is TRAIL magazine’s founder and your host. Never one to follow the crowd, and outspoken in his views, he aims to show you how you can achieve optimal nutrition to fuel your efforts and energy in daily life, and on the trail. He’ll also reference several of the best nutrition-focused and fitness lifestyle books and online resources available. You will leave with a changed perspective on health, wellness, and what you eat.

Why

A clinic to help you improve your overall trail running experience – and your life – through theory and fun practical sessions with expert trail runners and affiliates.

Who will benefit?

Anyone who wants to improve their trail running – from newbies who can walk or run 10km and are looking to move onto 20km runs, to intermediates who are handling 15km runs and are wanting to make the jump to technical and tough 20km+ runs – and beyond.

Cost

R2,400 gives you two days of eight dynamic classes, plus drinks, snacks, trail food recipe materials, course certificate, three issues of TRAIL magazine, shoe assessment, Brooks shoe fit-test, gear fitting, and a kitchen class to make your own endurance trail foods. One lucky runner will win a pair of Brooks Cascadia 11 shoes worth R2,199.

Contact us

  • SMS Deon Braun 082 377 4669
  • Email
  • Online We’ll let you know as the trail clinic itinerary grows, including more experts, activities, lessons, topics, and the venue. Be sure to follow TRAIL mag’s social media account TRAILza on Twitter and Facebook to keep up to date.
Brooks running clinic TRAIL magazine

You’ll be running on a variety of surfaces, including fast smooth surfaces for speedwork! Expect to be challenged – and conquer your former self.

Brooks_Vert_Blue logo_2015the sweat shop logo

Continue Reading Comments { 0 }